Dubbel glas of nieuwe kozijnen?

Het is een beetje een dilemma voor bezitters van oudere woningen. Veel oudere woningen zijn nog altijd voorzien van houten kozijnen en enkel glas. Dat werkt natuurlijk niet echt bevorderlijk voor de isolatie van uw huis. De verwarmingsinstallatie moet extra hard werken om de boel op te warmen en zelfs dan komt er tocht en vocht door de ramen met alle gevolgen van dien voor schimmelvorming en dergelijke in huis. Het is echter ook zonde om er meteen kunststofkozijnen met dubbel glas in te laten zetten. Uw woning is dan wel beter geïsoleerd maar het doet wel een beetje afbreuk aan het aangezicht van uw historische pand. Welke opties heeft u eigenlijk buiten het vervangen van de kozijnen?

Houten kozijnen met dubbel glas


kozijnen met dubbel-glasAllereerst is het ook bij houten kozijnen mogelijk om dubbel glas te laten plaatsen. Daarvoor moet een goede timmerman echter wel wat werk verzetten. De oude, houten kozijnen moeten gefreesd worden om plaats te maken voor het dikkere en met name zwaardere glas. In sommige gevallen moet zelfs de hele houten raam eerst verwijderd worden zodat het glas in de sponningen geplaatst kan worden en daarna moet de hele boel weer terug op zijn plaats gezet worden. U kunt dus wel degelijk dubbel glas in een houten kozijn laten plaatsen maar dan moet u er wel rekening mee houden dat een timmerman hier behoorlijk wat tijd aan kwijt is en dit uiteraard doorberekend in de eindafrekening.

Half om half


glas kozijnen vervangenWat ook nog wel eens wil gebeuren is dat de helft van de kozijnen vervangen wordt en de andere helft deels wordt vervangen of alleen wordt voorzien van dubbel glas. De meeste huizen hebben namelijk een droge en een natte zijden. De natte zijden is de kant die de meeste regen vangt en hier ziet u dan ook als eerste een verslechterde staat van de kozijnen. Houten kozijnen zijn door regen, vorst en sneeuw gevoelig voor houtrot en om dit te laten repareren bent u ook een hoop geld kwijt. Daarom kan het ook een voordelige keuze zijn om de kozijnen aan de natte zijde van uw woning te laten vervangen terwijl u de houten kozijnen aan de droge zijde laat zitten en bijvoorbeeld alleen laat bijwerken. Welke keuze u ook maakt, een betere isolatie van uw huis zal u altijd een besparing op de energierekening opleveren. U dient er wel rekening mee te houden dat als u besluit om kozijnen op te laten knappen en geschikt te maken voor dubbel glas, de levensduur van de kozijnen weliswaar wordt opgerekt maar nog altijd een stuk korter is dan wanneer u volledig nieuwe kozijnen laat plaatsen.

Meer weten over dubbelglas en de prijzen? Kijk dan op de website van glashandel Gjandeweg.nl.