Houten vouwdeur maken

Mensen willen een ruimtelijk gevoel in hun huis hebben. Dat is een van de redenen dat nieuwe huizen vaak met grote ramen en andere technieken werken die een huis optisch groter doen lijken. Ook laten veel mensen hun huis daadwerkelijk groter maken door de aanbouw van een bijkeuken of een serre. Van tijd tot tijd wilt u echter ook een knusse sfeer kunnen creëren zonder dat dit afbreuk doet aan de ruimtelijke uitstraling van uw huis. Een houten vouwdeur kan hierbij helpen. Het ziet er vaak mooier uit dan een standaard schuifpui van kunststof en wanneer je de vouwdeur opvouwt neemt hij ook nog eens weinig plek in, terwijl je als je hem dichtschuift kunt genieten van een intieme sfeer. Een vouwdeur kan ook een mooi effect geven bij kledingkasten en voor het afschermen van de keuken zonder dat daar woonruimte mee verloren gaat. Een houten vouwdeur maken kunt u redelijk eenvoudig zelf maken aan de hand van dit stappenplan. Om dit stappenplan overzichtelijk te houden, richten we ons op het maken van een vouwdeur voor een kast. Voor vouwdeuren voor kozijnen of deuren zult u ook andere materialen zoals glas nodig hebben.

Bestellen van de juiste materialen

houten vouwdeur makenBij de meeste bouwmarkten kunt u kiezen uit houten panelen van verschillende afmetingen en met verschillende soorten reliëf of vormen. Kies voor een houtsoort die geschikt is voor een binnenklimaat zoals Beuken-, Grenen-, of Vurenhout. Voor een vouwdeur heeft u meestal 4 panelen nodig en daarnaast zijn er houtpluggen en een rails met hang- en sluitwerk nodig om de vouwdeur aan op te hangen. Daarnaast heb je verf nodig en eventueel metalen beslag. Zorg dat u voordat u de materialen gaat bestellen goed de afmetingen van de kast heeft opgemeten.

Schilderen en monteren van de panelen

schilderen houten vouwdeurDe panelen moeten eerst behandelt worden met een verflaag die houtrot voorkomt. Na deze basislaag kunt u de panelen in ieder gewenste kleur schilderen. Als u houdt van metalen beslag op de panelen dan kunt u die er nu ook opschroeven. Laat echter niet teveel uitsteken want dan kan de vouwdeur niet goed open. Breng op ieder paneel vier scharnieren aan, twee links en twee rechts, en bevestig de panelen aan elkaar. Op het paneel aan het uiteinde van de vouwdeur hoeft u natuurlijk maar twee scharnieren aan te brengen.

Hang- en sluitwerk en het bevestigen van de vouwdeur

hang sluitwerk bevestigen vouwdeurNadat u de oude deuren heeft verwijderd kunt u bovenin de kast het hang- en sluitwerk voor de vouwdeur gaan monteren. Dit doet u door een rails, vergelijkbaar met een gordijnrails vast te schroeven aan zowel de onderkant als de bovenkant van de kast. Op de panelen van de deur zit een smalle groef die in de rails past en zo kunt u de deur makkelijk in de rails bevestigen en dan rest u alleen nog de deur met scharnieren aan de kast te bevestigen.

Hulp nodig bij het maken van een vouwdeur? Schakel dan een klusjesman in via Houtens.nl.