Zelf een houten hekwerk maken

Een huis met een mooie, grote tuin is voor veel mensen een droom. In een tuin kunt u heerlijk relaxen en in de zomer op zijn tijd een barbecue organiseren. Het is dan wel belangrijk dat mensen weten dat het uw tuin en daarom is een hekwerk wel zo handig. Nu kunt u bij een bouwmarkt een standaard hekwerk kopen maar bij een grote tuin kan dit vrij prijzig worden. U kunt een hekwerk ook zelf bouwen en dan is het ook nog eens een hekwerk zoals er geen ander bestaat, u heeft het immers zelf gemaakt. Bij een bouwmarkt kunt u tegenwoordig dan ook bouwpakketten vinden met alles dat u nodig heeft om zelf een mooi houten hekwerk te maken. U kunt natuurlijk ook voor de creatieve optie kiezen en de uitvoering zelf bedenken.

Belangrijke onderdelen van een houten hekwerk

Bij het maken van een houten hekwerk zijn er een aantal onderdelen die belangrijk zijn voor de constructie. Allereerst zijn er latten die zowel horizontaal als verticaal geplaatst dienen te worden en deze worden bevestigt aan stijlen. De stijlen zijn de palen die uiteindelijk in de grond geslagen worden en zorgen voor de draagkracht van het hekwerk. Deze stijlen plaatst u idealiter op een afstand van 2 tot 2,5 meter uit elkaar voor een sterk resultaat. Tegen deze stijlen worden later de regels geplaatst dan zijn zware houten latten met een afmeting van ongeveer 30 bij 50 mm. Dit is als het ware de verankering waar de constructie van houten panelen tegenaan wordt geplaatst en is het bevestigingspunt tussen hekwerk en stijlen.

Het bouwen van panelen

Het voordeel van een eigen hekwerk bouwen is dat u helemaal zelf de uitstraling van het hekwerk kunt bepalen. Deze panelen kunt u het beste op de grond maken en vervolgens het gehele paneel aan de regels bevestigen in plaats van het paneel direct aan de regels en de stijlen vastmaken. Zorg er wel voor dat u de maten goed in uw achterhoofd houdt want het paneel moet wel tussen de stijlen passen. Het bevestigen van de panelen aan de regels kunt u het beste doen met middellange spijkers van ongeveer 30mm. Langere spijkers kunnen uitsteken en daardoor gevaar opleveren en met kortere spijkers kunnen de latten van de panelen los gaan laten. Sla de spijkers diagonaal in het hout voor extra stevigheid. Let er tot slot bij het bevestigen van de panelen op dat ze op de juiste hoogte komen te hangen. Dit kunt u doen door de latten op dezelfde hoogte als de regels te tillen en het paneel vervolgens te ondersteunen met een paar stenen. Wanneer het paneel goed en stevig is bevestigd kunt u de stenen weer weghalen.

Bron: Bijlsmahekwerk.nl – specialist in hekwerken uit Rotterdam.