Een houten gevel reinigen: een doe-het-zelf-stappenplan

De houten gevel van uw woning kan voor een erg mooi aangezicht zorgen. Tegelijkertijd vergt een houten gevel ook onderhoud. Immers, als gevolg van wisselende weersomstandigheden kan de houten veelvuldig blootgesteld worden aan onder meer vocht, droogte, hitte en vrieskou. Ook de omgeving van de woning kan van invloed zijn op de staat van uw gevel. In stadse omgevingen kan als gevolg van de hoeveelheid stoffen en gassen in de lucht een aanslag ontstaan op uw houten gevel. Een onderhouden houten gevel kan voor een warme en authentieke uitstraling zorgen, maar een minder goed onderhouden houten gevel kan na verloop van tijd vergrijzen. Andere vormen van aanslag zijn bijvoorbeeld mos en algen. Daarom is het zaak om eens in de zoveel tijd uw houten gevel te reinigen en te beschermen.

Mate van aanslag

De beste manier om uw houten gevel te reinigen hangt in sterke mate af van de hoeveelheid aanslag die aanwezig is op de gevel. Wanneer uw houten gevel begroeid is met mos of klimop, dan het voldoende zijn om deze te reinigen door middel van stroomreiniging. Dit kost u circa 5 euro per vierkante meter houten gevel. Als de aanslag steviger is, zoals roest of verf, dan is het al gauw beter om een chemische reiniging toe te passen. De prijs voor chemische reiniging loopt op tot circa 15 euro per vierkante meter. Als de aanslag echt hardnekkig is, dan is zandstralen uw redmiddel. Dit lost zelfs aanslag als graffiti op. Daarbij is zandstralen ingrijpender, maar doorgaans wel even duur als chemische reiniging.

Soorten reiniging

De verschillende soorten gevelreiniging zeggen door hun naam al vaak genoeg. Met stroomreiniging wordt er stoom op de houten gevel gespoten. Dit gebeurt niet zozeer onder hoge druk, maar wel onder hoge temperatuur. Hierbij wordt water sterk verwarmd, tot wel 100 à 150 graden Celsius. Bij chemische reiniging wordt er een chemische oplossing toegebracht aan de houten gevel. Dit kan door middel van het erop smeren van de oplossing, maar ook door beneveling. Als gevolg de chemische oplossing verdwijnt de aanslag van uw houten gevel binnen een half uur. Bij zandstralen worden er een soort specifiek soort korrel onder hoge druk op uw gevel gespoten. De meest gekozen variant hierbij is zand.

Bescherming aanbrengen

Na het reinigen van de houten gevel is het zaak om deze zodanig te beschermen, dat de vorming van aanslag in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen wordt. Dit kan op een aantal manieren. Een transparante beschermingslaag is de meest voorkomende vorm. Hierbij vindt er in feite een impregnatie plaats van de houten gevel. Hierdoor kan onder meer water en vuil voortaan afgestoten worden. Dit proces hoeft slechts eenmaal in de circa 10 jaar herhaald te worden.

Bron: AGR Gevelreiniging – Expert in gevelwerken