Zelf stucwerk aanbrengen

De bedoeling van het stuken van muren of plafonds is meestal om ze een mooi glad aangezicht te geven en om oneffenheden weg te werken. Daarbij kan een mooi gestucte muur ook nog eens als voordeel hebben dat het de waarde van uw huis kan opkrikken. Ook op het gebied van veiligheid en isolatie heeft goed stucwerk zijn voordelen. De extra lagen op uw muur zorgen ervoor dat kou en vocht minder makkelijk de woonruimten binnen kunnen dringen en bovendien werkt de laag brandvertragend. Zowel op het gebied van esthetiek, veiligheid en duurzaamheid heeft stucwerk dus zijn voordelen. Als u dit laat doen bent u, afhankelijk van wat er gestuukt moet worden, toch al gauw €5 tot €23 per vierkante meter kwijt. Het kan dan ook voordelig zijn om zelf een muurtje te leren stuken.

Het materiaal kiezen


zelf stucen tipsVoordat u met stuken kunt beginnen moet u natuurlijk eerst materiaal kopen. Stuken wordt gedaan met gips en er zijn diverse soorten verkrijgbaar. De beste voor uw klus hangt af van het oppervlakte dat je wilt aanpakken. Bij een bouwmarkt kunnen ze u prima adviseren over het soort gips dat u nodig heeft. Zorg dat de informatie die u doorgeeft zo compleet mogelijk is, dus noem het aantal vierkante meters en op wat voor ondergrond de stuclaag moet worden aangebracht.

De voorbereiding


stucen voorbereidingWanneer de materialen zijn ingekocht kunt u beginnen met het voorbereiden van de muren of het plafond. Daarvoor heeft u een voorstrijkmiddel nodig. Dat werkt als een soort lijm waardoor de gipslaag straks goed tegen de muur blijft plakken. Het aanbrengen van de voorstrijklaag doet u zo gelijk mogelijk met een blokkwast of een roller. Zorg ervoor dat de volledige muur bedekt is en dat de laag overal even dik is om oneffenheden in de muur te voorkomen. Wanneer het voorstrijkmiddel over de hele oppervlakte is verdeelt kunt u het gips gaan aanmaken. Gips aanmaken kan met behulp van een grote emmer of en speciekuip en een boormachine met een mixkop. Mix het gips totdat de substantie volledig glad is en dan bent u klaar om te gaan stuken.

Het stuken


Wanneer het mixen klaar is kunt u direct beginnen met het aanbrengen van de eerste gipslaag. Begin links bovenin en verdeel het gips gelijkmatig met een pleisterspaan. Wanneer u de hele muur heeft gestuukt moet u deze nog uitvlakken met een rei. Dit zorgt ervoor dat het gips gelijkmatiger wordt verdeeld en kleine gaatjes komen zo aan het licht die u nog op dient te vullen. Daarna is het een kwestie van de muur laten drogen totdat de gipslaag hard genoeg is om er met een spackmes overheen te kunnen gaan. Daarmee worden uitsteeksels en oneffenheden afgeschraapt waardoor de muur mooi uitvlakt. Voor de laatste details kunt u de muur nog opschuren voor een zo glad mogelijk resultaat.

Bronvermelding: Avdvelde.nl – stukadoor uit Almere.